Atelier in een waterbassin

Aan de voet van de watertoren van Barendracht ligt het atelier van graveur/goudsmid en metaalrestaurator Joke Dubbeldam (1966). Het is gevestigd in het oude bassin van de toren, dat is omgebouwd tot woningen. Een prima ruimte voor een atelier en lekker koel op warme dagen.

Joke bewaart er allerlei vondsten die ze in de natuur tegenkwam. Je weet nooit of verdroogde bloemen of mosdiertjes op verweerde voorwerpen nog eens van pas komen. Ze verwerkt ze, soms jaren later, in een collier of oorbellen. Daarbij verdiept ze zich in oude technieken en tradities zoals de rouwcultuur. Niet dat ze werkt met as van overledenen, ze gebruikt de symboliek die erbij komt kijken. Zo is 40 een symbolisch getal en het toeval wil dat dit de veertigste uitzending is.

Na de graveursopleiding in Schoonhoven, leerde Joke in de avonduren voor goudsmid. Als graveur kijkt ze anders naar materialen ontdekt Hester Wandel, die zelf als goudsmid is opgeleid. Joke maakt niet alleen sieraden, ze restaureert ook voorwerpen met edelmetaal en email, zoals klokken en gedecoreerde dozen. Daarbij maakt ze gebruik van het ambacht dat ze in Schoonhoven leerde en heeft ze profijt van nieuwe technieken en de expertise van andere restauratoren.

Met dank aan: Joke Dubbeldam en Jeroen Witkamp

www.jokedubbeldam.nl