Het atelier doorgegeven

Zilversmid Jan van Nouhuys (1949) had meer dan veertig jaar een eigen atelier. Daarnaast gaf hij twintig jaar les op de Vakschool voor Edelsmeden in Schoonhoven. Hij zette mensen en het vak in beweging door zich in te spannen voor de erkenning van zilveren voorwerpen als kunst: Zilver Kunst. Het zilversmeden wordt vooral gezien als ambacht. Jan vindt dat een zilversmid wel degelijk ook een kunstenaar is.

Hij heeft daarvoor moeten strijden maar verloor nooit de moed en zijn vrolijke humeur. Door het leren van en aan andere zilversmeden bracht hij zilver in beweging. Het doorgeven van het vak en het omgaan met mensen zijn de redenen waarom hij les gaf en jarenlang op de kunstbeurs de PAN stond. In het begin als vreemde eend tussen de antiquairs en nooit zonder zijn vrouw Anneke.

Inmiddels heeft hij zijn atelier in Schoonhoven opgeheven en zijn gereedschap doorgegeven aan een nieuwe generatie zilversmeden. Hester Wandel, die in Schoonhoven les van hem had, bezoekt hem in zijn huis, waar hij nog een heel klein werkplaatsje heeft. Samen kijken ze terug naar het tv-programma Werken aan Werk, waarin ze samen te zien zijn.

 

Met dank aan: Jan en Anneke van Nouhuys, Picture Publishers, Werken aan Werk