Atelier in een school

Negentig jaar is ze en nog altijd is Ingeborg Oderwald (1932) aan het tekenen. In haar atelier in de Jan Ligthartschool in Amstelveen of bij het modeltekenen in de Rozenstraat in Amsterdam. Vóór Corona was ze ‘artist in residence’ bij de lunchconcerten in de Stopera. Helaas zijn die concerten gestopt, want zittend te midden van de musici voelt ze zich op haar gemak. En als ze zich niet prettig voelt dan gaat ze zichzelf tekenen. Honderden zelfportretten heeft ze al gemaakt. Ze gebruikt daarbij een heel speciaal materiaal…

Hester Wandel bekijkt de stapels tekeningen in het atelier en praat na over de bijzondere bijeenkomst ter gelegenheid van Ingeborgs negentigste verjaardag in juni. Toen werd het eerste exemplaar overhandigd van het levensverhaal van Ingeborg Oderwald. Emma van Zalinge tekende het verhaal op en IHLIA (Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief) gaf dit roze levensboek uit. Tegelijkertijd was er een tentoonstelling van Ingeborgs werk in de hal van school. Voor een van de werken maakte fluitiste Caroline Ansink een speciale improvisatie.

Een extra lange uitzending ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Ingeborg Oderwald en het eenjarige bestaan van de podcast HET ATELIER VAN.

Met dank aan: Ingeborg Oderwald, Caroline Ansink, Nico Wandel, Wim Claassen, Emma van Zalinge, Herman Boers, IHLIA

Muziek: Paul Glazier, Caroline Ansink