Archief

De laatste tijd heb ik voor de podcast HET ATELIER VAN mensen gesproken die ik meer dan dertig jaar niet heb gezien of gesproken. Ieder ging zijn eigen kant op.
Maar als je elkaar dan na al die jaren spreekt, is het net alsof het gisteren was. Dat komt doordat je een gezamenlijke interesse en geschiedenis deelt. In dit geval is de link de Vakschool voor Edelsmeden in Schoonhoven. Daar kun je zoveel kanten mee op. De een wordt kunstenaar, de ander restaurator, weer een andere tandtechnicus en ikzelf ging in musea werken.
En toch zijn er overeenkomsten: we hebben allemaal hetzelfde oog voor detail of beter gezegd perfectionisme. Het is nooit echt goed, zeker niet als je met een loep kijkt.

Dat was mijn grote frustratie tijdens mijn stage bij goudsmid Jan Sparnaay (1944-2000). Hij had zo’n hele precieze loep op zijn bril en hij zag elke oneffenheid. Dan zei hij ‘berg en dal horengeschal” en “aan de achterkant wonen ook mensen”. Maar toch werd elk sieraad dat ik maakte in de etalage geplaatst. Het was immers een plek om te leren.

Ralph Bakker heeft een loep verwerkt in zijn sieraden. Hij werd daartoe geïnspireerd door een verhaal van de Italiaanse schrijver Italo Calvino (1923-1985). Eigenlijk wil Ralph zijn verhalen niet opschrijven en de kijker zelf laten interpreteren. Maar hoe moet dat dan later vroeg ik.
En wat blijkt? Daarvoor is deze podcast op aarde! De podcast is de manier om je nalatenschap vast te leggen. Het heeft een archieffunctie gekregen.

Luister naar het verhaal van Ralph Bakker.

Hartelijke groet,

Hester