Het Atelier van

Miep van Riessen

Miep van Riessen

1944-2015

Miep (Maria Wilhelmina) van Riessen was een Nederlandse kunstenaar. Ze werd op 30 november 1944 geboren in Veenendaal. Na de Mulo in Utrecht volgde ze van 1962 tot 1967 een opleiding aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch, afdeling Monumentaal. Ze kreeg les van onder anderen Peter Roovers en Wim Strijbosch.
Van 1972 tot 2015 woonde Miep in Schagen.

Werkwijze

Na haar studie werkte Miep van Riessen de eerste tien jaar uitsluitend met textiel en garens. Het werk bestond uit geappliqueerde lappen stof. Later ging ze de stof opspannen. Eind jaren zeventig verdwenen de stoffen uit haar werk.
Ze beschilderde linnen met krijt en acrylverf. Doordat acrylverf elastisch is kun je er met een naald doorheen steken. Van Riessen bracht met garens in rechte steken structuren aan op de geschilderde ondergrond. Door het lichte reliëf van de aangebrachte structuur wijzigt de kleur en de dieptewerking van het doek, afhankelijk van de lichtinval en stand van de kijker. Deze manier van werken is haar eigen vinding. De garens zijn het uitgangspunt. Door deze dichter bij elkaar of verder uit elkaar te zetten verandert het beeld van de voorstelling.

Onderwerpen

Tot in de jaren 90 maakte ze vooral landschappen: De Waddeneilanden, de Noord-Hollandse kust en Frankrijk waren haar inspiratiebron. Ze hield van het verstilde, lege landschap en werkte veel in grijs- en groentinten. Daarna werd haar werk abstracter. Eerst vooral in zwart en wit en vervolgens kwam er weer kleur in. Ook kwam het landschap weer terug, maar werd dat vaak ingedeeld in vlakjes waardoor het toch abstract was.
Van de vlakjes is een ontwikkeling te zien naar cijfers en letters. Gedichten en teksten, die voor haar belangrijk waren, komen in haar werk voor.

Monumenten

In 2008 voltooide Miep De verdronkenen, een vijfluik met alle namen van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Van elk slachtoffer van de Watersnoodramp van 1953 borduurde ze in alfabetische volgorde de familienaam met daarachter de voornamen en het geboortejaar. Op de achtergrond worden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zichtbaar. Dit werk, bestaande uit vijf langgerekte panelen, met een totale omvang van 1,34 bij 2,36 meter, hangt in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. 

Exposities

Miep van Riessen exposeerde haar werk op solotentoonstellingen en in groepsexposities, waaronder met kunstenaars uit Schagen of uit de textielwereld. Ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag in 2004 organiseerde ze een overzichtstentoonstelling in Schagen met werken uit eigen bezit en in bruikleen. Op 14 juni 2015 overleed van Riessen op70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Op dat moment waren verschillende werken uitgeleend aan een drietal tentoonstellingen in Nederland.

Stichting

Na het overlijden van Miep richten haar dochter, schoonzoon en nicht een stichting op om haar naam bekendheid te geven. Dat doen ze door:

  • Het beheer van kunstwerken gemaakt door Miep van Riessen
  • Het informeren over en het uitdragen van het oeuvre Van Miep van Riessen
  • Het voortzetten van de kunstuitleen die Miep zelf in 2002 oprichtte en het uitlenen van de kunstwerken aan tentoonstellingen

Website Stichting Miep van Riessen

Testimonials

“Vandaag even tijd om nog eens goed te luisteren naar de podcast. Het is echt een spontane tijdreis geworden met veel tussensprongetjes en herinneringen”.
“Ik ben heel benieuwd. Ik lijk wel jarig, zo’n soort spanning.” Dit was de reactie op de lancering van de podcast vanuit mijn atelier.”
“Leuke, originele manier om een kijkje te nemen in het werk en de werkwijze van kunstenaars en andere creatievelingen”
“Wat een enorm leuk interview met Adriaan Bosboom. Heel compleet, met vele facetten en een natuurlijke flow tussen alle onderwerpen. Meer bijna als humanist dan kunstenaar. HEEL GOED”
“De interviews in de afleveringen van Hester Wandel transformeren tot een prettig gesprek met de kunstenaar over zijn of haar atelier. Zeer informatief en heel fijn om naar te luisteren!”
~ Meer testimonials ~

Waarom deze podcasts?

Ik help kunstenaars met het geven van inzicht in hun vak door het maken van een podcast in hun atelier.

Ik geloof dat een kijkje achter de schermen meer begrip kweekt en ik bied mijn nieuwsgierige blik en ervaring zodat ze hun eigen verhaal kunnen vertellen.